LUNCH

Broodje Zalmwet  €11

Huis-gepekelde zalm op geroosterd wit brood met gepocheerd ei. In de 17e eeuw was er een wet die werkgevers verbood hun huispersoneel meer dan 3 keer in de week zalm te serveren als eten omdat zalm relatief goedkoop was.

Delfts Omelet  €9

Romige omelet met lokale kaas en lekkere verse groenten op ons huisgebakken brood. De lokale kaas geeft ‘m net dat tikje Delft!

Spekje voor mijn bekje  €9

Ons beroemde eigen gemarineerde en langzaam gegaarde buikspek op rustiek brood met een bolletje van onze eigen aardappelsalade. Ons buikspek gaart wel 14 uur in onze oven met VOC-specerijen op lage temperatuur en wordt daar boterzacht van.

Strakke Max   €8

Uitsmijter met spek en meegebakken kaas op brood. De uitsmijter is ontstaan rond Berlijn in de 17e eeuw en heette daar een “Strammer Max”.

Van Abraham (vegetarisch)  €6

Romige mosterdsoep van grove mosterd met prei en uitgebakken spekjes. Mosterd wordt traditioneel gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Het was in de 17e eeuw een belangrijke smaakmaker, zeker toen uitheemse kruiden zoals peper nog erg duur waren. In Nederland wordt veel grove mosterd geproduceerd. De vliesjes van de zaden worden dan niet uitgefilterd, zoals bij de scherpere Dijon-mosterd.

De vis moet zwemmen  €13

Rijk gevulde huisgemaakte Hollandse soep met verse Noordzeevis en zeevruchten op een basis van kreeft. Deze vissoep is in de oorsprong een armeluisgerecht: onverkoopbare vissen werden aan het eind van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt en dan gezamenlijk gegeten. Het kooknat (bouillon) werd over stukjes geroosterd brood (croûtons) gegoten en met een gekruide mayonaise als voorgerecht gegeten. De gekookte vis was dan het hoofdgerecht.

Zoals bij Oma!  €13

Klassieke Hollandse garnalencocktail van verse Noordzeegarnalen, sla en onze eigen huisgemaakte cocktailsaus met een reep toast met boter. Voor velen van ons een fijne jeugdherinnering maar deze zomer bij ons weer op de kaart.

Pluk de dag! €5

Huisgemaakte taart: vraag naar de taart van de dag!

De 17e eeuw, bekend als de Gouden Eeuw, was een periode van de handel van specerijen uit Afrika. In 1669 verscheen er een kookboek, De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster. Hierin stonden bijzondere gerechten, o.a. gebraden kip met kurkuma. Dat is bijzonder, want dat wordt tegenwoordig nauwelijks gebruikt in de keuken. 

The 17th century, known as the Golden Age, was a period of trading spices from Africa. In 1669 a cookbook was published, The wise cook or careful housekeeper. It contained special dishes, including roast chicken with turmeric. That is special, because it is hardly used in the kitchen these days.

In 17e eeuw was er een regel dat men een dienstbode niet meer dan drie maal in de week zalm te eten mocht geven. Zo goedkoop was deze vis en men vond de zalm destijds geen delicatesse.

In the 17th century there was a rule that a servant should not be allowed to be feed salmon more than three times a week. This fish was so cheap and the salmon was not a delicacy at the time.

BORREL / WITH A DRINK

Schaaltje huisgeroosterde noten met rozijnen €3,00

Borrelplank p.p. €7,00

Broodmandje met boter en hakselpotje €5,00

VOORGERECHTEN

Broodmandje €5

Een heerlijke combinatie van ons mooie brood met kruidenboter en een hakselpotje van verse seizoen groenten en mooie olie.

Van Abraham €6

Romige mosterdsoep van grove mosterd met prei en uitgebakken spekjes. Mosterd wordt traditioneel gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Het was in de 17e eeuw een belangrijke smaakmaker, zeker toen uitheemse kruiden zoals peper nog erg duur waren. In Nederland wordt veel grove mosterd geproduceerd. De vliesjes van de zaden worden dan niet uitgefilterd, zoals bij de scherpere Dijon-mosterd.

De vis moet zwemmen

Rijk gevulde huisgemaakte Hollandse soep met verse Noordzeevis en zeevruchten op een basis van kreeft. Deze vissoep is in de oorsprong een armeluisgerecht: onverkoopbare vissen werden aan het eind van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt en dan gezamenlijk gegeten. Het kooknat (bouillon) werd over stukjes geroosterd brood (croûtons) gegoten en met een gekruide mayonaise als voorgerecht gegeten. De gekookte vis was dan het hoofdgerecht.

Gepiepte Haring €10

Heerlijk verse spekbokking op onze eigen huisgemaakte aardappelsalade met bleekselderij. Spekbokking is koud gerookte haring. Bokking is eeuwenlang volksvoedsel nummer één geweest, goedkoop verkrijgbaar en lang houdbaar. Door de verlaging van de vleesprijzen aan het einde van de negentiende eeuw verdween deze positie. De Delftse haringboten zijn te zien op “Zicht op Delft” van Johannes Vermeer zelf!

Zoals bij Oma €13

Klassieke Hollandse garnalencocktail van verse Noordzeegarnalen, sla en onze eigen cocktailsaus met een huisgemaakte reep toast met boter. Voor velen van ons een fijne jeugdherinnering maar hier en nu weer op de kaart.

Trek die kar! €10

Stevige tartaar van ossenworst op eigen toast met een gepocheerd ei. Ossenworst is een van oorsprong Amsterdamse worst, die van ossen gemaakt werd. Deze specialiteit vindt haar oorsprong in de zeventiende eeuw, toen op grote schaal ossen uit Denemarken en Duitsland werden geïmporteerd. De specerijen in deze worst, zoals peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat, kwamen uit Nederlands-Indië. Traditioneel wordt ossenworst gemaakt van gerijpt vlees dat gerookt wordt bij lage temperatuur, waardoor het vlees rauw blijft.

HOOFDGERECHTEN

Aan tafel met de Kapitein  €15

Onze klassieke schotel van kapucijners, gebakken spekjes en uienringen, appel en een stevig stuk buikspek. Een gerecht dat bestaat uit ingrediënten die lang houdbaar zijn en dus geserveerd werd aan boord van onze VOC-schepen waarbij de bemanning alleen het spekvet kreeg en de kapitein een mooi stukje buikspek uit eigen voorraad.

Het neusje van  €15

Gebakken zalmlende met pastinaak, peen, zeekraal, krieltjes en citroenmayonaise. Waren in de 17e eeuw onze rivieren nog ruim gevuld met zalm, daarna liep dat snel terug. Met name door de aanleg van watermolens. Voor watermolens werden op veel plekken in Nederland speciale dammen aangelegd. Deze vormden een hindernis voor de zalm die stroomopwaarts zwemt om eitjes te leggen.

Zomertaartje (vegetarisch)   €12

Ovenheerlijk hartig zomertaartje van bladerdeeg met geitenkaas, noten, prei, venkel, wortel en harde kaas en salade. Een van oorsprong Frans 17e eeuws recept maar met een Middeleeuwse Duitse afkomst.

Zeg, ken jij de Mosselman? dagspecialiteit, dagprijs

Van donderdag t/m zondag serveren we verse mosselen, zolang de voorraad strekt en als we de aangeboden kwaliteit goed vinden.
Naar keuze gekookt in witte wijn of bier met brood of kriel en natuurlijk onze huisgemaakte sausjes. Het wordt zeer gewaardeerd als u het liedje zingt terwijl uw mosselpan geserveerd wordt…

Lekker kluiven! €15

Ovengebakken verantwoorde kippenpoot met een mengsel van mais, sugarsnaps, courgette en gebakken krieltjes. Natuurlijk met onze eigen mayonaise.

Sterk staaltje rund €18

Sous-fide voorgegaarde biefstuk met pastinaak crème en een mengsel van wortel, sugarsnaps, courgette en gebakken krieltjes. Natuurlijk met onze eigen mayonaise. Rundvlees als biefstuk werd in de 17e eeuw vooral gegeten door de gegoede burgerij. Het volk at vooral varkensvlees dat goedkoper was en waarvan men dacht dat het gezonder was.

NAGERECHTEN - €9,-

Rijkeluis’ Kortbrood €9

Het beroemde door onze chef Rudolph gemaakte Millionair’s Shortbread. Denk aan een Twix: een bodem van krokant koekdeeg met daarop een laagje caramel en een laagje chocolade, maar dan groter en lekkerder! Met slagroom en een dotje chocolade moes. Shortbread is een klassiek Schots dessert dat bestaat uit bloem, suiker en boter. Hoewel shortbread al in de 12e eeuw gemaakt werd, is de verfijning ervan toegekend aan Mary, Queen of Scots, uit de 16e eeuw.

Pluk de dag €5

Wisselend gebak uit onze eigen oven, zoals verse appeltaart, chocolade/kersentaart en meer. Vraag naar wat er is!

Dank U Alva! €9

Chocolade-ijs met mokka / hazelnoot crème. Chocolade werd in Nederland bekend omdat het meereisde met de hertog van Alva en zijn Spaanse leger. Vervolgens ontstonden in Nederland koffie- en chocoladehuizen. De chocoladedrank die men er schonk werd “seculatie” genoemd. In 1660 hingen in Amsterdam uithangborden met de tekst “Hier schenckt men Seculatie”. Daarna zijn er veel toepassingen bijgekomen. Wij maken ons eigen chocolade ijs met een volle smaak waar je echt gelukkig van wordt!

Rode perfectie €9

Een huisgemaakte rode parfait van karnemelk en vers rood fruit. Van oudsher is karnemelk een bijproduct van kleinschalige boterproductie en ontstaat het door het karnen van (verzuurde) room. Een veelgebruikt Nederlands instrument daarvoor uit het verleden is de stootkarn, een smalle, rechtopstaande ton waarin een ronde plank of ander roerinstrument middels een stok op en neer wordt gestoken (zie het schilderij dat bij onze keuken hangt waarop een karnton te zien is). Tijdens het karnen komt het vet in de melk vrij en klontert het samen tot boterklonten. De boter wordt uit de karnton verwijderd en opgeslagen. De overgebleven zure vloeistof wordt gedronken als karnemelk. Maar je kan er ook perfecte frisse desserts mee maken!

Melkmeid’s blijdschap €9

Huisgebakken suikerbrood met een bolletje boerenjongensijs, slagroom en advocaat. Suikerbrood is wittebrood waarin korrels suiker zijn meegebakken en waaraan kaneel en soms ook gembersiroop wordt toegevoegd. In de Gouden Eeuw werd het brood cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Eigenlijk is boerenjongensijs de Hollandse variant van het Spaanse Málaga-ijs op basis van melk, room, suiker en eieren. Het onderscheidende kenmerk van Málaga-ijs is de toevoeging van rozijnen die zijn ingelegd in Málagawijn, een zoete dessertwijn.

Plankje boe en bèh €12

Een heerlijk kaasplankje met diverse kazen van koemelk en geitenmelk. Met een lepeltje ambachtelijke appelstroop, wat walnoten en desgewenst een glaasje port of 25 jaar oude sherry. Een van oorsprong Franse traditie om nog voor het zoete nagerecht eerst nog een kaasplankje te nuttigen had ermee te maken dat je daar nog lekker de wijn van het hoofdgerecht bij kon drinken. De Nederlandse adel nam dat over in de 17e eeuw. Tegenwoordig mogen ook gewone burgers aan de kaas als nagerecht zelfs zonder zoet dessert erna…

DRINKS

Bij de menukaart hebben een gebruikelijk aanbod van dranken zoals koffie, thee, 
bier, wijn, frisdrank, melk, vruchtensappen en divers binnenlands en buitenlands gedistilleerd.

The menu has a usual range of drinks such as coffee, tea, beer, wine, soft drinks, milk, fruit juices and various domestic and foreign spirits.