Borrelplanken

Wij serveren met trots onze goedgevulde borrelplanken die bedoeld zijn voor twee personen met naar keuze een plank met vleeswaren, een plank met verse vis, een plank met kaas of zelfs een gemengde plank. Alles vers en huisgemaakt. De planken zijn te bestellen tussen 15.00 en 23.00 uur.

Plank met vleeswaren  €16

Rijkgevulde plank met lekkernijen van vlees. Met buikspek, kippendijtjes, twee
soorten droge worst, cashewnoten en olijven.

Plank met verse vis  €16

Rijkgevulde plank met verse vis. Met onze huisgepekelde zalm op toast, verse
garnalencocktail op toast en makreelsalade op toast, walnoten en olijven

Kaasplank €16

Rijkgevulde kaasplank met een selectie van 4 verse Nederlandse kazen, deels op toast
met een lepeltje stroop, walnoten en olijven.

Gemengde borrelplank  €20

Voor de echte fijnproever: een combinatie van onze vleesplank, visplank en kaasplank,
samengesteld door onze chef Rudolph. Heeft u voorkeuren, geef die dan vooral aan!

Borrelplanken waren in de 17e eeuwse Herberg de Vliegende Vos al beroemd
en werden samengesteld uit verse dagrestjes van de keuken. Zo was er ook
voor de late bezoeker of gast altijd nog wat lekkers te eten en vloeide het bier
en de wijn rijkelijk tot in de late uurtjes…. Proost! 

De 17e eeuw, bekend als de Gouden Eeuw, was een periode van de handel van specerijen uit Afrika. In 1669 verscheen er een kookboek, De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster. Hierin stonden bijzondere gerechten, o.a. gebraden kip met kurkuma. Dat is bijzonder, want dat wordt tegenwoordig nauwelijks gebruikt in de keuken. 

The 17th century, known as the Golden Age, was a period of trading spices from Africa. In 1669 a cookbook was published, The wise cook or careful housekeeper. It contained special dishes, including roast chicken with turmeric. That is special, because it is hardly used in the kitchen these days.

In 17e eeuw was er een regel dat men een dienstbode niet meer dan drie maal in de week zalm te eten mocht geven. Zo goedkoop was deze vis en men vond de zalm destijds geen delicatesse.

In the 17th century there was a rule that a servant should not be allowed to be feed salmon more than three times a week. This fish was so cheap and the salmon was not a delicacy at the time.

BORREL / WITH A DRINK

Borrelplank vanaf €15,00

Broodpalet €6,00

VOORGERECHTEN

Broodpalet €6

Een heerlijke combinatie van bierbroodjes met eigen roomkaas en een hakselpotje van verse seizoengroenten.

De vis moet zwemmen €15

Rijk gevude huisgemaakte Hollandse visserssoep met verse Schelvis, aardappelen, ui en room. Deze vissoep is in de oorsprong een soep van bijvangst dat aan boord werd gegeten van vissersschepen.

Abraham weet de weg! €13

Heerlijke romige mosterdsoep met spek.

Zoals bij Oma €15

Klassieke Hollandse garnalencocktail van verse Noordzeegarnalen, sla en onze eigen huisgemaakte cocktailsaus met een reep toast met boter. Voor velen van ons een fijne jeugdherinnering maar bij ons weer op de kaart.

Trek die Kar! €15

Stevige tartaar van ossenworst op eigen toast met een gepocheerd ei. Ossenworst is een van oorsprong Amsterdamse worst, die van ossen gemaakt werd. Deze specialiteit vindt haar oorsprong in de zeventiende eeuw, toen op grote schaal ossen uit Denemarken en Duitsland werden geïmporteerd. De specerijen in deze worst, zoals peper, kruidnagel, foelie en
nootmuskaat, kwamen uit Nederlands-Indië. Traditioneel wordt ossenworst gemaakt van gerijpt vlees dat gerookt wordt bij lage temperatuur, waardoor het vlees rauw blijft maar wel langer houdbaar.

Rosbief  €15

Dun gesneden rosbief van het spit. Rosbief (van het Engelse “roast beef”) is een groot stuk vlees, gesneden van mager rundvlees. Rosbief wordt meestal zo gebraden dat het binnenste vlees rood blijft, maar wel gaar is. Dat wordt bereikt door de rosbief aan te braden en vervolgens op lage temperatuur te garen zodat het vlees sappig blijft. Wij serveren ‘m met aardappelsalade, sla en harde kaas als garnering.

HOOFDGERECHTEN

Aan tafel met de Kapitein  €17

Onze klassieke schotel van kapucijners, gebakken spekjes en uienringen, appel en een stevig stuk buikspek. Een gerecht dat bestaat uit ingrediënten die lang houdbaar zijn en dus geserveerd werd aan boord van onze VOC-schepen waarbij de bemanning alleen het spekvet kreeg en de kapitein een mooi stukje buikspek uit eigen voorraad.

Vangst van de Dag €19

Gebakken verse Zeebaarsfilet met verse bladspinazie en geglaceerde bospeen en romige basillicumsaus.

Hartig taartje (V)  €17

Gebakken vega quiche van bladerdeeg, verse seizoengroente, blauwschimmelkaas en walnoot. Quiche is afkomstig uit Lotharingen en de verfranste naam is afgeleid van een woord uit de streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek).

Sterk staaltje rund €23

Vers gebakken biefstuk met verse seizoengroenten in een jus van ui en gebakken aardappeltjes.

Duo uit de zee €21

Zeeduivel, in Pernod geflambeerde coquille, prei, room en gekaramelliseerde witlof.

Vol Lof!  €19

Traditionele ovenschotel van witlof met ham en kaas, sappige kippendij en
aardappeltjes in een kruidige saus van roomkaas. Het “forceren” (winterse
groente kweek in het duister) is een Franse uitvinding van de 17e eeuw. Deze
techniek bracht een voorloper van de witlof tot stand. Deze voorloper uit
Frankrijk was waarschijnlijk het wit louef om te stoeven dat in een Brusselse
aankooprekening van de 18e eeuw is bewaard. Vandaar ook wel de naam
Brussels lof.

Weidelammetje  €23

Mooie lamskoteletjes met ver seizoengroente, thijmsaus en mierikswortelcrème. Schapen werden in de 17e eeuw vooral gehouden in Engeland en Schotland. Wol en vlees werden daarvandaan geïmporteerd

Kindermenu  €15

Ovengebakken verantwoorde kippenpoot met een mengsel van seizoengroenten en ovengebakken aardappels. Natuurlijk met onze eigen mayonaise. Kinderen maar ook volwassenen zijn er dol op!

DESSERTS

Rijkeluis’ Kortbrood €10

Het beroemde door onze chef Rudolph gemaakte Millionair’s Shortbread. Denk aan een Twix: een bodem van krokant koekdeeg met daarop een laagje caramel en een laagje chocolade, maar dan groter en lekkerder! Met slagroom en een dotje chocolade moes. Shortbread is een klassiek Schots dessert dat bestaat uit bloem, suiker en boter. Hoewel shortbread al in de 12e eeuw gemaakt werd, is de verfijning ervan toegekend aan Mary, Queen of Scots, uit de 16e eeuw.

Pluk de dag €5

Wisselend gebak uit onze eigen oven, zoals verse appeltaart, chocolade/kersentaart en meer. Vraag naar wat er is!

Kleffie en Plakkie €11

Onze verse “sticky toffee pudding”, een hemelse combinatie van een warme cake met dadel op smaak gebracht met speculaaskruiden en een verse toffeesaus. Een van oorsprong Engels recept dat in de klassieke keuken niet mag ontbreken. Elke zichzelf respecterende chef van Gordon Ramsay tot Jamie Oliver hebben ‘m in hun repertoire. Maar niet zo goed als die van chef
Rudolph!

Na Achten €11

Geïnspireerd op het beroemde lekkernijtje “After Eight”, dat in de jaren ‘70 op geen enkele dinertafel mocht ontbreken. Maar de combinatie van munt en chocolade gaat verder terug naar de 17e eeuw toen chocolade zijn intrede deed en men in de adel op zoek was naar mooie combinaties van Nederlandse ingrediënten met dit uitheemse zwarte goud. Wij combineren
ons huisgemaakte chocoladeroomijs met amaretto-cake en zelf verwerkte verse munt.

Melkmeid’s blijdschap €12

Huisgebakken suikerbrood met een bolletje boerenjongensijs, slagroom en advocaat. Suikerbrood is wittebrood waarin korrels suiker zijn meegebakken en waaraan kaneel en soms ook gembersiroop wordt toegevoegd. In de Gouden Eeuw werd het brood cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Eigenlijk is boerenjongensijs de Hollandse variant van het Spaanse Málaga-ijs op basis van melk, room, suiker en eieren. Het onderscheidende kenmerk van Málaga-ijs is de toevoeging van rozijnen die zijn ingelegd in Málagawijn, een zoete dessertwijn.

Plankje boe en bèh €12

Een heerlijk kaasplankje met diverse kazen van koemelk en geitenmelk. Met een lepeltje ambachtelijke appelstroop, wat walnoten en desgewenst een glaasje port of 25 jaar oude sherry. Een van oorsprong Franse traditie om nog voor het zoete nagerecht eerst nog een kaasplankje te nuttigen had ermee te maken dat je daar nog lekker de wijn van het hoofdgerecht bij kon drinken. De Nederlandse adel nam dat over in de 17e eeuw. Tegenwoordig mogen ook gewone burgers aan de kaas als nagerecht zelfs zonder zoet dessert erna…

DRINKS

Bij de menukaart hebben een gebruikelijk aanbod van dranken zoals koffie, thee, 
bier, wijn, frisdrank, melk, vruchtensappen en divers binnenlands en buitenlands gedistilleerd.

The menu has a usual range of drinks such as coffee, tea, beer, wine, soft drinks, milk, fruit juices and various domestic and foreign spirits.