LUNCH

Broodje Zalmwet  €12

Huis-gepekelde zalm op geroosterd wit brood met gepocheerd ei. In de 17e eeuw was er een wet die werkgevers verbood hun huispersoneel meer dan 3 keer in de week zalm te serveren als eten omdat zalm relatief goedkoop was.

Delfts Omelet  €9

Romige omelet met lokale kaas en lekkere verse groenten op ons huisgebakken brood. De lokale kaas geeft ‘m net dat tikje Delft!

Spekje voor mijn bekje  €12

Ons beroemde eigen gemarineerde en langzaam gegaarde buikspek op rustiek brood met een bolletje van onze eigen aardappelsalade. Ons buikspek gaart wel 14 uur in onze oven met VOC-specerijen op lage temperatuur en wordt daar boterzacht van.

Strakke Max   €9

Uitsmijter met spek en meegebakken kaas op brood. De uitsmijter is ontstaan rond Berlijn in de 17e eeuw en heette daar een “Strammer Max”.

Boswandeling (vegetarisch optie)  €13

Romige soep van verse bospaddenstoelen met truffel. Vroeger vonden mensen paddenstoelen maar vreemde, enge dingen. Paddenstoelen werden daarom snel in verband gebracht met magische verhalen. De naam voor de paddenstoel is ontstaan uit deze magische wereld. Padden waren de huisdieren van heksen en tovenaars. En als die padden moe waren, dan rustten ze uit op hun eigen stoelen in het bos: paddenstoelen. Een truffel is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten groeit.

De vis moet zwemmen  €13

Rijk gevulde huisgemaakte Hollandse soep met verse Noordzeevis en zeevruchten op een basis van kreeft. Deze vissoep is in de oorsprong een armeluisgerecht: onverkoopbare vissen werden aan het eind van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt en dan gezamenlijk gegeten. Het kooknat (bouillon) werd over stukjes geroosterd brood (croûtons) gegoten en met een gekruide mayonaise als voorgerecht gegeten. De gekookte vis was dan het hoofdgerecht.

Zoals bij Oma!  €15

Klassieke Hollandse garnalencocktail van verse Noordzeegarnalen, sla en onze eigen huisgemaakte cocktailsaus met een reep toast met boter. Voor velen van ons een fijne jeugdherinnering maar deze zomer bij ons weer op de kaart.

Pluk de dag! €6

Huisgemaakte taart: vraag naar de taart van de dag!

De 17e eeuw, bekend als de Gouden Eeuw, was een periode van de handel van specerijen uit Afrika. In 1669 verscheen er een kookboek, De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster. Hierin stonden bijzondere gerechten, o.a. gebraden kip met kurkuma. Dat is bijzonder, want dat wordt tegenwoordig nauwelijks gebruikt in de keuken. 

The 17th century, known as the Golden Age, was a period of trading spices from Africa. In 1669 a cookbook was published, The wise cook or careful housekeeper. It contained special dishes, including roast chicken with turmeric. That is special, because it is hardly used in the kitchen these days.

In 17e eeuw was er een regel dat men een dienstbode niet meer dan drie maal in de week zalm te eten mocht geven. Zo goedkoop was deze vis en men vond de zalm destijds geen delicatesse.

In the 17th century there was a rule that a servant should not be allowed to be feed salmon more than three times a week. This fish was so cheap and the salmon was not a delicacy at the time.

BORREL / WITH A DRINK

Schaaltje huisgeroosterde noten met rozijnen €4,00

Borrelplank p.p. €8,00

Broodmandje met boter en hakselpotje €5,00

VOORGERECHTEN

Broodmandje €5

Een heerlijke combinatie van ons mooie brood met kruidenboter en een hakselpotje van verse seizoen groenten en mooie olie.

Boswandeling (vegetarisch optie) €13

Romige soep van verse bospaddenstoelen met truffel. Vroeger vonden mensen paddenstoelen maar vreemde, enge dingen. Paddenstoelen werden daarom snel in verband gebracht met magische verhalen. De naam voor de paddenstoel is ontstaan uit deze magische wereld. Padden waren de huisdieren van heksen en tovenaars. En als die padden moe waren, dan rustten ze uit op hun eigen stoelen in het bos: paddenstoelen. Een truffel is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten groeit.

De vis moet zwemmen €13

Rijk gevulde huisgemaakte Hollandse soep met verse Noordzeevis en zeevruchten op een basis van kreeft. Deze vissoep is in de oorsprong een armeluisgerecht: onverkoopbare vissen werden aan het eind van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt en dan gezamenlijk gegeten. Het kooknat (bouillon) werd over stukjes geroosterd brood (croûtons) gegoten en met een gekruide mayonaise als voorgerecht gegeten. De gekookte vis was dan het hoofdgerecht.

Kaatje Mossel €13

Heerlijke salade van door onze eigen keuken ingemaakte mosselen in het zoetzuur met kleine tomaatjes en een gekookt ei en een beetje eigen cocktailsaus. Genoemd naar Caetje Mulder maar beter bekend als Kaat Mossel, een bekende mosselkeurvrouw in Rotterdam, die haar mannetje stond. Ze was een volkse vrouw die faam verwierf in verband met de strijd tussen de patriotten en orangisten.

Zoals bij Oma €13

Klassieke Hollandse garnalencocktail van verse Noordzeegarnalen, sla en onze eigen cocktailsaus met een huisgemaakte reep toast met boter. Voor velen van ons een fijne jeugdherinnering maar hier en nu weer op de kaart.

Herftstrio €15

Een drietal huisgemaakte patés bestaande uit een parfait van kippenlever, een tuinkruiden paté en een boeren paté.  Op onze eigen toast met salade, zoetzuur en een compote van herfstfruit. Paté is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. De naam heeft dezelfde afkomst als het Nederlandse “pastei”. Door verwerking in een paté zijn de ingrediënten langer houdbaar. Er is geen vast recept voor paté, omdat het van verschillende soorten lever kan worden gemaakt. Wij gebruiken echter geen varkenslever maar kalfslever en kippenlever.

HOOFDGERECHTEN

Aan tafel met de Kapitein  €18

Onze klassieke schotel van kapucijners, gebakken spekjes en uienringen, appel en een stevig stuk buikspek. Een gerecht dat bestaat uit ingrediënten die lang houdbaar zijn en dus geserveerd werd aan boord van onze VOC-schepen waarbij de bemanning alleen het spekvet kreeg en de kapitein een mooi stukje buikspek uit eigen voorraad.

Wat de pot schaft €18

Herfststoof van rund uit eigen keuken, gestoofd in Leffe met peen, bleekselderij, paddenstoelen, ui, knoflook en tuinkruiden. Met aardappelpuree en een jus van ui. Traditioneel at het volk bijna dagelijks een stoofpot uit die ene pot op hun haardvuur, eerst nog met brood en later in de 17e eeuw met aardappel.

Herfsttaartje (vegetarisch)   €15

Ovenheerlijk hartig herfsttaartje van bladerdeeg met een vulling van bonen, linzen, noten en paddenstoelen met daarop eerst een laagje knolselderij, daarna aardappelpuree en gegratineerd met oude kaas. Een van oorsprong Frans 17e eeuws recept maar met een Middeleeuwse Duitse afkomst.

Zeg, ken jij de Mosselman? dagspecialiteit, dagprijs

Van donderdag t/m zondag serveren we verse mosselen, zolang de voorraad strekt en als we de aangeboden kwaliteit goed vinden.
Naar keuze gekookt in witte wijn of bier met brood of kriel en natuurlijk onze huisgemaakte sausjes. Het wordt zeer gewaardeerd als u het liedje zingt terwijl uw mosselpan geserveerd wordt…

Lekker kluiven! €16

Ovengebakken verantwoorde kippenpoot met een mengsel van seizoengroenten en krieltjes uit de oven. Natuurlijk met onze eigen mayonaise. Kinderen maar ook volwassenen zijn er dol op!

Sterk staaltje rund €21

Sous fide voorgegaarde biefstuk met pastinaak crème en een mooie mix van seizoengroenten. Met krieltjes uit de oven en natuurlijk onze eigen mayonaise. Rundvlees als biefstuk werd in de 17e eeuw vooral gegeten door de gegoede burgerij. Het volk at vooral varkensvlees dat goedkoper was en waarvan men dacht dat het gezonder was.

Vangst van de dag €19

Gebakken zeebaarsfilet op een crème van wortel met seizoengroenten, citroenmayonaise en krieltjes uit de oven. De zeebaars komt zowel in zoet als zout water voor. Jonge vissen trekken vaak riviermondingen binnen waar de vissen in brakwater kunnen worden waargenomen. Zowel volwassen en jonge vissen worden regelmatig in scholen waargenomen in de Maasvlakte, Scheldemonding en de Oosterschelde.

DESSERTS

Rijkeluis’ Kortbrood €11

Het beroemde door onze chef Rudolph gemaakte Millionair’s Shortbread. Denk aan een Twix: een bodem van krokant koekdeeg met daarop een laagje caramel en een laagje chocolade, maar dan groter en lekkerder! Met slagroom en een dotje chocolade moes. Shortbread is een klassiek Schots dessert dat bestaat uit bloem, suiker en boter. Hoewel shortbread al in de 12e eeuw gemaakt werd, is de verfijning ervan toegekend aan Mary, Queen of Scots, uit de 16e eeuw.

Pluk de dag €6

Wisselend gebak uit onze eigen oven, zoals verse appeltaart, chocolade/kersentaart en meer. Vraag naar wat er is!

Van boom en struik €11

Huisgemaakt ijs van tamme kastanje met een jus van braam. De vrucht van de tamme kastanje is een noot die kan worden gekookt of gepoft, geschild en gegeten. Wij maken er een zacht ijs van met verse room en wat suiker. Een verrassend lekker ijs met het notige van het najaar en de zoetheid van bramen die ons van de zomer naar de herfst brengen.

Muiterij op de Bounty €12

Crème van banaan met een door chef Rudolph zelf gemaakte bounty van cocos en melk in een jasje van pure chocolade met slagroom en bananenchips. Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid ’s werelds grootste kruidachtige. In Indische gerechten wordt de banaan meestal pisang genoemd, het Maleise woord voor de vrucht. Door de VOC ontdekten we de banaan tijdens de Gouden Eeuw in Indonesië.

Melkmeid’s blijdschap €12

Huisgebakken suikerbrood met een bolletje boerenjongensijs, slagroom en advocaat. Suikerbrood is wittebrood waarin korrels suiker zijn meegebakken en waaraan kaneel en soms ook gembersiroop wordt toegevoegd. In de Gouden Eeuw werd het brood cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Eigenlijk is boerenjongensijs de Hollandse variant van het Spaanse Málaga-ijs op basis van melk, room, suiker en eieren. Het onderscheidende kenmerk van Málaga-ijs is de toevoeging van rozijnen die zijn ingelegd in Málagawijn, een zoete dessertwijn.

Plankje boe en bèh €14

Een heerlijk kaasplankje met diverse kazen van koemelk en geitenmelk. Met een lepeltje ambachtelijke appelstroop, wat walnoten en desgewenst een glaasje port of 25 jaar oude sherry. Een van oorsprong Franse traditie om nog voor het zoete nagerecht eerst nog een kaasplankje te nuttigen had ermee te maken dat je daar nog lekker de wijn van het hoofdgerecht bij kon drinken. De Nederlandse adel nam dat over in de 17e eeuw. Tegenwoordig mogen ook gewone burgers aan de kaas als nagerecht zelfs zonder zoet dessert erna…

DRINKS

Bij de menukaart hebben een gebruikelijk aanbod van dranken zoals koffie, thee, 
bier, wijn, frisdrank, melk, vruchtensappen en divers binnenlands en buitenlands gedistilleerd.

The menu has a usual range of drinks such as coffee, tea, beer, wine, soft drinks, milk, fruit juices and various domestic and foreign spirits.