LUNCH

Zoals bij Oma  €13

Klassieke Hollandse garnalencocktail van verse Noordzeegarnalen, sla en onze eigen cocktailsaus met een huisgemaakte reep toast met boter. Voor velen van ons een fijne jeugdherinnering maar hier en nu weer op de kaart.

Delfts Omelet  €9

Romige omelet met lokale kaas en lekkere verse groenten op ons huisgebakken brood. De lokale kaas geeft ‘m net dat tikje Delft!

Spekje voor mijn bekje  €9

Ons beroemde eigen gemarineerde en langzaam gegaarde buikspek op rustiek brood. Ons buikspek gaart wel 14 uur in onze oven met VOC-specerijen op lage temperatuur en wordt daar boterzacht van.

Strakke Max   €9

Uitsmijter met spek en meegebakken kaas op brood. De uitsmijter is ontstaan rond Berlijn in de 17e eeuw en heette daar een “Strammer Max”.

Soep van het Seizoen  €11

Heerlijke romige Aspergesoep

De vis moet zwemmen  €13

Rijk gevulde huisgemaakte Hollandse soep met verse Noordzeevis en zeevruchten op een basis van kreeft. Deze vissoep is in de oorsprong een armeluisgerecht: onverkoopbare vissen werden aan het eind van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt en dan gezamenlijk gegeten. Het kooknat (bouillon) werd over stukjes geroosterd brood (croûtons) gegoten en met een gekruide mayonaise als voorgerecht gegeten. De gekookte vis was dan het hoofdgerecht.

Diverse Salades  €13

Diverse verse salades, zoals een Boerensalade met verscheidene kazen en Ham. Of een Vegetarische variant hiervan.

De 17e eeuw, bekend als de Gouden Eeuw, was een periode van de handel van specerijen uit Afrika. In 1669 verscheen er een kookboek, De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster. Hierin stonden bijzondere gerechten, o.a. gebraden kip met kurkuma. Dat is bijzonder, want dat wordt tegenwoordig nauwelijks gebruikt in de keuken. 

The 17th century, known as the Golden Age, was a period of trading spices from Africa. In 1669 a cookbook was published, The wise cook or careful housekeeper. It contained special dishes, including roast chicken with turmeric. That is special, because it is hardly used in the kitchen these days.

In 17e eeuw was er een regel dat men een dienstbode niet meer dan drie maal in de week zalm te eten mocht geven. Zo goedkoop was deze vis en men vond de zalm destijds geen delicatesse.

In the 17th century there was a rule that a servant should not be allowed to be feed salmon more than three times a week. This fish was so cheap and the salmon was not a delicacy at the time.

BORREL / WITH A DRINK

Schaaltje huisgeroosterde noten met rozijnen €4,00

Borrelplank p.p. €8,00

Broodpalet €6,00

VOORGERECHTEN

Broodpalet €6

Een heerlijke combinatie van bierbroodjes met eigen roomkaas en een hakselpotje van verse seizoengroenten.

Soep van het Seizoen €11

Heerlijke romige Aspergesoep

De vis moet zwemmen €13

Rijk gevulde huisgemaakte Hollandse soep met verse Noordzeevis en zeevruchten op een basis van kreeft. Deze vissoep is in de oorsprong een armeluisgerecht: onverkoopbare vissen werden aan het eind van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt en dan gezamenlijk gegeten. Het kooknat (bouillon) werd over stukjes geroosterd brood (croûtons) gegoten en met een gekruide mayonaise als voorgerecht gegeten. De gekookte vis was dan het hoofdgerecht.

Kaatje Mossel €13

Heerlijke salade van door onze eigen keuken ingemaakte mosselen in het zoetzuur met kleine tomaatjes en een gekookt ei en een beetje eigen cocktailsaus. Genoemd naar Caetje Mulder maar beter bekend als Kaat Mossel, een bekende mosselkeurvrouw in Rotterdam, die haar mannetje stond. Ze was een volkse vrouw die faam verwierf in verband met de strijd tussen de patriotten en orangisten.

Zoals bij Oma €13

Klassieke Hollandse garnalencocktail van verse Noordzeegarnalen, sla en onze eigen cocktailsaus met een huisgemaakte reep toast met boter. Voor velen van ons een fijne jeugdherinnering maar hier en nu weer op de kaart.

Trek die Kar! €11

Stevige tartaar van Ossenworst op eigen toast en gepocheerd ei.

HOOFDGERECHTEN

Aan tafel met de Kapitein  €15

Onze klassieke schotel van kapucijners, gebakken spekjes en uienringen, appel en een stevig stuk buikspek. Een gerecht dat bestaat uit ingrediënten die lang houdbaar zijn en dus geserveerd werd aan boord van onze VOC-schepen waarbij de bemanning alleen het spekvet kreeg en de kapitein een mooi stukje buikspek uit eigen voorraad.

Vangst van de Dag €17

Gebakken Zalmlende in een jasje van Hazelnoot.

Sterk staaltje rund €20

Sous fide voorgegaarde biefstuk met pastinaak crème en een mooie mix van seizoengroenten. Met ovengebakken aardappels. Rundvlees als biefstuk werd in de 17e eeuw vooral gegeten door de gegoede burgerij. Het volk at vooral varkensvlees dat goedkoper was en waarvan men dacht dat het gezonder was.

Zeg, ken jij de Mosselman? dagspecialiteit, dagprijs

Van donderdag t/m zondag serveren we verse mosselen, zolang de voorraad strekt en als we de aangeboden kwaliteit goed vinden.
Naar keuze gekookt in witte wijn of bier met brood of ovengebakken aardappel en natuurlijk onze huisgemaakte sausjes. Het wordt zeer gewaardeerd als u het liedje zingt terwijl uw mosselpan geserveerd wordt…

Vol Lof!  €18

De traditionele ovenschotel van Witlof. Met onze eigen Roomkaas en Ham.

Lekker kluiven! €16

Ovengebakken verantwoorde kippenpoot met een mengsel van seizoengroenten en ovengebakken aardappels. Natuurlijk met onze eigen mayonaise. Kinderen maar ook volwassenen zijn er dol op!

Vlees noch Vis  €15

Smakelijk gebakken Vegatartaartje.

DESSERTS

Rijkeluis’ Kortbrood €9

Het beroemde door onze chef Rudolph gemaakte Millionair’s Shortbread. Denk aan een Twix: een bodem van krokant koekdeeg met daarop een laagje caramel en een laagje chocolade, maar dan groter en lekkerder! Met slagroom en een dotje chocolade moes. Shortbread is een klassiek Schots dessert dat bestaat uit bloem, suiker en boter. Hoewel shortbread al in de 12e eeuw gemaakt werd, is de verfijning ervan toegekend aan Mary, Queen of Scots, uit de 16e eeuw.

Pluk de dag €5

Wisselend gebak uit onze eigen oven, zoals verse appeltaart, chocolade/kersentaart en meer. Vraag naar wat er is!

Lekker Stel €9

Duo van zelfgemaakt Sorbetijs

Gebrande Room €9

Verse Crème Brûlée uit eigen oven.

Melkmeid’s blijdschap €11

Huisgebakken suikerbrood met een bolletje boerenjongensijs, slagroom en advocaat. Suikerbrood is wittebrood waarin korrels suiker zijn meegebakken en waaraan kaneel en soms ook gembersiroop wordt toegevoegd. In de Gouden Eeuw werd het brood cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Eigenlijk is boerenjongensijs de Hollandse variant van het Spaanse Málaga-ijs op basis van melk, room, suiker en eieren. Het onderscheidende kenmerk van Málaga-ijs is de toevoeging van rozijnen die zijn ingelegd in Málagawijn, een zoete dessertwijn.

Plankje boe en bèh €12

Een heerlijk kaasplankje met diverse kazen van koemelk en geitenmelk. Met een lepeltje ambachtelijke appelstroop, wat walnoten en desgewenst een glaasje port of 25 jaar oude sherry. Een van oorsprong Franse traditie om nog voor het zoete nagerecht eerst nog een kaasplankje te nuttigen had ermee te maken dat je daar nog lekker de wijn van het hoofdgerecht bij kon drinken. De Nederlandse adel nam dat over in de 17e eeuw. Tegenwoordig mogen ook gewone burgers aan de kaas als nagerecht zelfs zonder zoet dessert erna…

DRINKS

Bij de menukaart hebben een gebruikelijk aanbod van dranken zoals koffie, thee, 
bier, wijn, frisdrank, melk, vruchtensappen en divers binnenlands en buitenlands gedistilleerd.

The menu has a usual range of drinks such as coffee, tea, beer, wine, soft drinks, milk, fruit juices and various domestic and foreign spirits.