Nieuwe Whiskykaart!

Omdat er in de Herberg graag whisky gedronken wordt en de vraag steeds groter werd naar ook wat bijzondere whiskies is ons assortiment in de loop van de tijd behoorlijk gegroeid. Daarom is sinds kort onze bar ook opnieuw ingericht om ons assortiment van meer dan 30 whiskies te kunnen tonen!

Daarnaast komen we nu ook met een whiskykaart waar u rustig kunt kijken welke whiskies wij in huis hebben en wat de achtergronden zijn van deze merken. In de loop van de tijd zult u op deze pagina alles kunnen terugvinden. We voor elk wat wils, van de degene die graag eens een whisky wil proberen maar niet weet waar te beginnen tot de ervaren whisky aficionado!

We beginnen eerst met de Remarkable Regional Malts Douglas Laing.

Remarkable Regional Malts Douglas Laing

De Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts zijn een ode aan het beste dat de whisky regio’s in Schotland te bieden hebben. De eigentijdse labels van de Remarkable Regional Malts zijn ware ‘eye catchers’ waar menig whisky liefhebber voor warm zal lopen. De blended malts Big Peat, Scallywag, Timorous Beastie en Rock Island hebben allemaal hun eigen verhaal en nemen zowel de beginnende whiskydrinker, als de echte whiskykenner mee op een opmerkelijke reis rond de whiskyregio’s van Schotland.

Douglas Laing & Co werd bijna 70 jaar geleden opgericht en is heden ten dage een toonaangevende maker en leverancier van de beste Schotse whisky’s, met een specialisatie in Single Casks, Single Malts en Small Batch Malt Scotch whisky’s. Het bedrijf werd in 1948 opgericht door Fred Douglas Laing en is nog steeds eigendom van familie Laing en wordt ook nog steeds gerund door de familie, tegenwoordig in de personen van Fred Laing Jr en zijn dochter Cara Laing. De bedrijfsfilosofie van Douglas Laing is om zo te bottelen als de distilleerder het bedoelt: dat wil zeggen, op hoge sterkte en non-chill gefilterd, zodat het robuste en unieke karakter van de whisky behouden blijft. De reputatie van Douglas Laing en de vele awards die zij hebben weten te behalen door de jaren heen, zijn het bewijs van dit ethos.

Het mooie portfolio met Douglas Laing merken omvat:

Remarkable Regional Malts: The Epicurean (Lowland), Timorous Beastie (Highland), Scallywag ( Speyside), Rock Oyster (Islands) Big Peat (Islay), The Gauldrons (Campbeltown).

Exceptional Single Casks: Provenance, Old Particular en Xtra Old Particular (XOP).

Big Peat Islay Malt Whisky

De naam spreekt boekdelen; Big Peat is een stevige Islay Malt met ook een zoete kant. Deze whisky combineert een zware rokerige, ziltachtige, ook wel as-achtige selectie van malts uitsluitend afkomstig van het magische whiskyeiland Islay. Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en (zelfs de inmiddels gesloten) Port Ellen zitten in deze mooie blend van Single Malts.

Een kleine partij traditionele whisky’s, alléén bestaande uit Islay malts, non-chill gefilterd, in de natuurlijke kleur. Big Peat heeft een stevig Islay karakter met een zoete kant.

Proefnotities:

Neus: Begint zout en fris, ontwikkelt zich naar op turf gedroogde zoete mout.

Smaak: As, zoete teer, strand en rokende schoorstenen.

Afdronk: Lang en aanhoudend, het kopieert de smaak met de zoute drop, de rook, as van kampvuur en fenolische kwaliteit.

Timorous Beastie Highland Malt Whisky

De originele Timorous Beastie, onsterfelijk gemaakt in een bekend Schots gedicht genaamd ‘To a Mouse’, was een kleine, verlegen veldmuis van Robert Burns.  Daarentegen is deze whisky niet voor watjes! Deze niet koud gefilterd ‘vatted malt’ gebotteld op 46.8% alcohol sterkte. De Blend van gerijpte en zorgvuldig geselecteerde Highland Malts – gedistilleerd bij, onder andere, Glen Garioch, Dalmore en Glengoyne. Deze botteling zit vol aroma van kruidige honing en heeft een ietwat pikante smaak .

Proefnotities:

Neus: Overheersend zoet, opwarmend tot florale, lichte gerst en kruidige honingtonen.

Smaak: Opent in een pittige stijl, fruitig, zacht, suiker en vanille.

Afdronk: Subtiel en toch zoet, met een eikenachtige kwaliteit en een late meringuestijl.

Scallywag Speyside Malt Whisky

Een kleine partij met daarin alleen de beste Speyside Malts waaronder Mortlach, Macallan en Glenrothes. Gebotteld op 46% alcohol en non-chill gefilterd. Deze botteling heeft een uitgesproken rijke, donkere kleur verkregen door rijping op mooie Spaanse Sherry Butts. Het resultaat is een charmante malt met een rijk gekruid karakter met tonen van vanille (door de rijping op gebruikte bourbon vaten) zoet gestoofd fruit, Christmaspudding, donkere chocolade, pittige citrus en zoete tabak.

De naam en vormgeving is geïnspireerd op de liefde van de Douglas Laing familie voor Fox Terriërs, deze honden staan bekend om hun lieve maar toch ook ondeugende karakter. De naam Scallywag en het ontwerp met de Fox Terriër zien zij als het meest passend voor deze rijkelijk gekruide en heerlijk zoete malt whisky.

Proefnotities:
Neus: Een zoet gekruid karakter, vanille.
Smaak: Zoet gestoofd fruit, kerstpudding, pure chocolade, kruidig.
Afdronk: Sinaasappelschil, zoete tabak, cacao en rijke vruchtencake.

Rock Island Malt Whisky

Deze whisky is een eerbetoon aan de zee. Rock Island is een blended malt whisky gecreëerd met behulp van de fijnste Island Single Malts zoals Jura, Islay, Arran en Orkney. Het openbreken van een oester wordt beloond door het vinden van een parel. Echter de ware schat is hier te vinden in de verborgen, smaakvolle verfijning, rijk aan de geuren van de zee. Gebotteld op 46.8% alcohol sterkte, traditioneel zonder bijkleuren en ‘chill-filtering’, heeft deze kleine juweel een maritiem karakter; rijk aan zeezout, zoete peat, rook, honing en peper.

Rock Island is een eerbetoon aan de zee. Deze kleine partij is gecreëerd met de fijnste malts, gedistilleerd op de eilanden: Jura, Islay, Arran en Orkney.

Proefnotities:

Neus: Met water doordrenkte rotsen en een zilte oceanische frisse invloed.

Smaak: Subtiel, met zachte en vrij zoete turf. Daarnaast rook, honing, vochtige as, drop en peper.

Afdronk: Alles wat voorafging, herhaalt zich in de ‘finish’.

The Epicurean Lowland Malt whisky

In het Glasgow van de jaren 30 van de vorige eeuw, was The Epicurean het middelpunt van elk feest. Overal waar hij binnenkwam om van een dram te genieten, werd hij omringd door aanbidders en wist hij ze aan zijn lippen te kluisteren door spannende verhalen over verre reizen, interessante ontmoetingen en heerlijk eten en dito drinken te vertellen. Deze expressie eert deze kleurrijke charmante, charismatische en humoristische persoonlijkheid.

The Epicurean combineert een aantal van de mooiste Lowland Malts; een combinatie van het beste dat het oosten en het westen van Schotland te bieden heeft. In ware Douglas Laing stijl, zonder kleuring of chill-filtratie en gebotteld op 46,2% alcohol.

Proefnotities:

Neus: Rijk aan gerst, citroen, bloemen en kruiden.

Smaak: Mondvullend zoet, gemalen suiker, gebrande citrus, gemengde kruiden, tijm, perziken en harde snoepjes.

Afdronk: Kruidig karakter met amandelen, gemaaid gras en gebrande suiker.