€ 12,= p.p

Lekker voor thuis!

Wilt u lekker genieten van een Schotse maaltijd thuis? Dat kan. We hebben nu drie verschillende soorten traditionele pies. De zgn Shepherd’s Pie met rundvlees, Fisherman’s Pie met zalm en kabeljouw en de Garderner’s Pie (een heerlijke vegetarische pie).

In oude kookboeken wordt het gerecht gegeven als een manier om overgebleven geroosterd vlees van welke soort dan ook te gebruiken, en de taartvorm was aan de zijkanten en onderkant bekleed met aardappelpuree, evenals met een aardappelpuree korst erop. 

In Frankrijk was hachis Parmentier een ‘alledaags’ en ‘huiselijk’ gerecht van de burgerlijke keuken, dat niettemin een ereplaats kreeg op een culinaire tentoonstelling in Parijs. Hachis parmentier is een economische manier om overgebleven vlees te gebruiken, vooral van pot-au-feu. Henri-Paul Pellaprat noemt het in zijn sectie over restjes, net als de “bijbel” van de burgerlijke keuken, Mme. St-Ange, onder de naam hachis de bœuf au gratin. 

Een meer uitgebreide versie in 1921 door Auguste Escoffier bestond uit een gepofte aardappel waarvan de inhoud werd geleegd, gemengd met in blokjes gesneden vlees en sauslyonaise, en teruggebracht naar de aardappelschillen of -schillen om gebakken te worden.  Deze versie is niet te vinden in standaard kookboeken.

In de armere gebieden van de Britse Eilanden was deze manier van koken gerbuikelijk om zo min mogelijk verlies te hebben van voedsel. De namen komen van de ambachten waar deze gerechten gebruikelijk waren.

Brewdog

De brouwerij werd in april 2007 opgericht door Martin Dickie en James Watt, omdat ze wat anders op de Britse markt wilden brengen dan de industriële lagers en ales. Een van hun eerste bieren was Paradox (gerijpt op eikenhouten whiskyvaten), dat in een drietal versies op de markt gebracht kwam. Er werd dat jaar 1050 hl Craft Beer gebrouwen en volledig met de hand gebotteld. In 2008 werd een bottelmachine geïnstalleerd en breidde de brouwerij uit naar 9 werknemers.

Hun zwaarste bier toen (een Imperial stout van 18,2%) Tokyo* haalde meteen het nieuws toen een motie gestemd werd in het Schots parlement in een poging het bier te verbieden. Er werd geëxporteerd naar Zweden, Japan en de Verenigde Staten en met een jaarcapaciteit van 4050 hl werd de brouwerij meteen de grootste onafhankelijke brouwerij van Schotland. In 2009 diende men extra lagertanks te plaatsen. Ook in 2010 opende de brouwerij een eerste bar in Aberdeen, in 2011 gevolgd door bars in Edinburgh, Glasgow en Londen. In 2011 had de brouwerij 67 mensen in dienst en haalde een jaarcapaciteit van 26.750 hl. In 2010 werd James Watt in Schotland verkozen tot ondernemer van het jaar.

In 2012 verhuisde de brouwerij van Fraserbugh naar Ellon nabij Aberdeen.

Sinds kort is Brewdog ook verkrijgbaar in Nederland. Voor ons een reden om het te introduceren bij onze heerlijke Schotse Pies. Maar ook bij de Limburgse Stoof mistaat het niet.

 

Prijs per fles € 5,=

Guinness

Het bekendste product van de Guinness brouwerij, kortweg ook Guinness geheten, is een bier van het type stout. De kleur van Guinness wordt vaak aangezien voor zwart, maar in het juiste licht is te zien dat het bier eigenlijk ‘ruby red’ is, wat door Guinness zelf bevestigd wordt.

Het bier wordt vandaag de dag volgens de brouwerij nog steeds gebrouwen als vroeger, met vier ingrediënten: water, gerst, hop en gist. Het water dat bij dit proces gebruikt wordt is, in tegenstelling tot wat vele Ieren elkaar proberen wijs te maken, niet afkomstig uit de rivier de Liffey die door Dublin stroomt, maar van een bron die zich op enige afstand van Dublin, in de Wicklow Mountains bevindt.

Het bier zou volgens de traditie ingeschonken moeten worden op zodanige wijze, dat er tijdens het tappen een klavertje of een harp (beide symbolen die kenmerkend zijn voor Ierland) getekend kan worden in de stevige schuimkraag. Uiteindelijk laat men het schuim bezinken en tapt men bij tot het glas gevuld is met bier.

Prijs per blik €4,=

Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay