Nieuwe Whiskykaart!

Omdat er in de Herberg graag whisky gedronken wordt en de vraag steeds groter werd naar ook wat bijzondere whiskies is ons assortiment in de loop van de tijd behoorlijk gegroeid. Daarom is sinds kort onze bar ook opnieuw ingericht om ons assortiment van meer dan 30 whiskies te kunnen tonen! Er is een belangrijke relatie tussen Herberg de Vliegende Vos, Schotland en Schotse whisky. In de 17e eeuw werd Johannes Vermeer hier geboren als zoon van de eigenaren. In die tijd waren er veel Schotse wolhandelaren in Nederland om hun wol hier te verkopen voor onze textielnijverheid, zo ook in Delft. De onderhandelingen over de prijs en verkoop werden vaak in herbergen gevoerd met de herbergier als getuige van de koopovereenkomst en wellicht met een goed glas om de koop te bezegelen… De huidige herbergier, Christiaan Baljé, heeft een Schotse voorvader uit de Robertson clan. Onze chef-kok, Rudolph Tammes, heeft al jaren een enorme interesse in Schotland en is zelfs een gecertificeerde tourgids in Schotland met een brede kennis van de Schotse geschiedenis, cultuur, keuken, dranken en muziek.
Schotse avond
Samen met een aantal van onze vaste gasten organiseren we elke laatste zaterdag van de maand een Schotse avond met een Schots driegangenmenu, natuurlijk vergezeld van menig wee dram en de nodige Schotse liederen. Bij voorkeur dragen we dan traditionele Schotse kleding.
Whiskyproeverijen
Op aanvraag organiseren we whiskyproeverijen. U proeft 5 whisky’s, vergezeld van 5 heerlijke Schotse hapjes van chef-kok Rudolph!

Remarkable Regional Malts Douglas Laing

De Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts zijn een ode aan het beste dat de whisky regio’s in Schotland te bieden hebben. De eigentijdse labels van de Remarkable Regional Malts zijn ware ‘eye catchers’ waar menig whisky liefhebber voor warm zal lopen. De blended malts Big Peat, Scallywag, Timorous Beastie en Rock Island hebben allemaal hun eigen verhaal en nemen zowel de beginnende whiskydrinker, als de echte whiskykenner mee op een opmerkelijke reis rond de whiskyregio’s van Schotland.

Douglas Laing & Co werd bijna 70 jaar geleden opgericht en is heden ten dage een toonaangevende maker en leverancier van de beste Schotse whisky’s, met een specialisatie in Single Casks, Single Malts en Small Batch Malt Scotch whisky’s. Het bedrijf werd in 1948 opgericht door Fred Douglas Laing en is nog steeds eigendom van familie Laing en wordt ook nog steeds gerund door de familie, tegenwoordig in de personen van Fred Laing Jr en zijn dochter Cara Laing. De bedrijfsfilosofie van Douglas Laing is om zo te bottelen als de distilleerder het bedoelt: dat wil zeggen, op hoge sterkte en non-chill gefilterd, zodat het robuste en unieke karakter van de whisky behouden blijft. De reputatie van Douglas Laing en de vele awards die zij hebben weten te behalen door de jaren heen, zijn het bewijs van dit ethos.

Het mooie portfolio met Douglas Laing merken omvat:

Remarkable Regional Malts: The Epicurean (Lowland), Timorous Beastie (Highland), Scallywag ( Speyside), Rock Oyster (Islands) Big Peat (Islay), The Gauldrons (Campbeltown).

Exceptional Single Casks: Provenance, Old Particular en Xtra Old Particular (XOP).

Big Peat Islay Malt Whisky

De naam spreekt boekdelen; Big Peat is een stevige Islay Malt met ook een zoete kant. Deze whisky combineert een zware rokerige, ziltachtige, ook wel as-achtige selectie van malts uitsluitend afkomstig van het magische whiskyeiland Islay. Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en (zelfs de inmiddels gesloten) Port Ellen zitten in deze mooie blend van Single Malts.

Een kleine partij traditionele whisky’s, alléén bestaande uit Islay malts, non-chill gefilterd, in de natuurlijke kleur. Big Peat heeft een stevig Islay karakter met een zoete kant.

Proefnotities:

Neus: Begint zout en fris, ontwikkelt zich naar op turf gedroogde zoete mout.

Smaak: As, zoete teer, strand en rokende schoorstenen.

Afdronk: Lang en aanhoudend, het kopieert de smaak met de zoute drop, de rook, as van kampvuur en fenolische kwaliteit.

Timorous Beastie Highland Malt Whisky

De originele Timorous Beastie, onsterfelijk gemaakt in een bekend Schots gedicht genaamd ‘To a Mouse’, was een kleine, verlegen veldmuis van Robert Burns.  Daarentegen is deze whisky niet voor watjes! Deze niet koud gefilterd ‘vatted malt’ gebotteld op 46.8% alcohol sterkte. De Blend van gerijpte en zorgvuldig geselecteerde Highland Malts – gedistilleerd bij, onder andere, Glen Garioch, Dalmore en Glengoyne. Deze botteling zit vol aroma van kruidige honing en heeft een ietwat pikante smaak .

Proefnotities:

Neus: Overheersend zoet, opwarmend tot florale, lichte gerst en kruidige honingtonen.

Smaak: Opent in een pittige stijl, fruitig, zacht, suiker en vanille.

Afdronk: Subtiel en toch zoet, met een eikenachtige kwaliteit en een late meringuestijl.

Scallywag Speyside Malt Whisky

Een kleine partij met daarin alleen de beste Speyside Malts waaronder Mortlach, Macallan en Glenrothes. Gebotteld op 46% alcohol en non-chill gefilterd. Deze botteling heeft een uitgesproken rijke, donkere kleur verkregen door rijping op mooie Spaanse Sherry Butts. Het resultaat is een charmante malt met een rijk gekruid karakter met tonen van vanille (door de rijping op gebruikte bourbon vaten) zoet gestoofd fruit, Christmaspudding, donkere chocolade, pittige citrus en zoete tabak.

De naam en vormgeving is geïnspireerd op de liefde van de Douglas Laing familie voor Fox Terriërs, deze honden staan bekend om hun lieve maar toch ook ondeugende karakter. De naam Scallywag en het ontwerp met de Fox Terriër zien zij als het meest passend voor deze rijkelijk gekruide en heerlijk zoete malt whisky.

Proefnotities:
Neus: Een zoet gekruid karakter, vanille.
Smaak: Zoet gestoofd fruit, kerstpudding, pure chocolade, kruidig.
Afdronk: Sinaasappelschil, zoete tabak, cacao en rijke vruchtencake.

Rock Island Malt Whisky

Deze whisky is een eerbetoon aan de zee. Rock Island is een blended malt whisky gecreëerd met behulp van de fijnste Island Single Malts zoals Jura, Islay, Arran en Orkney. Het openbreken van een oester wordt beloond door het vinden van een parel. Echter de ware schat is hier te vinden in de verborgen, smaakvolle verfijning, rijk aan de geuren van de zee. Gebotteld op 46.8% alcohol sterkte, traditioneel zonder bijkleuren en ‘chill-filtering’, heeft deze kleine juweel een maritiem karakter; rijk aan zeezout, zoete peat, rook, honing en peper.

Rock Island is een eerbetoon aan de zee. Deze kleine partij is gecreëerd met de fijnste malts, gedistilleerd op de eilanden: Jura, Islay, Arran en Orkney.

Proefnotities:

Neus: Met water doordrenkte rotsen en een zilte oceanische frisse invloed.

Smaak: Subtiel, met zachte en vrij zoete turf. Daarnaast rook, honing, vochtige as, drop en peper.

Afdronk: Alles wat voorafging, herhaalt zich in de ‘finish’.

The Epicurean Lowland Malt whisky

In het Glasgow van de jaren 30 van de vorige eeuw, was The Epicurean het middelpunt van elk feest. Overal waar hij binnenkwam om van een dram te genieten, werd hij omringd door aanbidders en wist hij ze aan zijn lippen te kluisteren door spannende verhalen over verre reizen, interessante ontmoetingen en heerlijk eten en dito drinken te vertellen. Deze expressie eert deze kleurrijke charmante, charismatische en humoristische persoonlijkheid.

The Epicurean combineert een aantal van de mooiste Lowland Malts; een combinatie van het beste dat het oosten en het westen van Schotland te bieden heeft. In ware Douglas Laing stijl, zonder kleuring of chill-filtratie en gebotteld op 46,2% alcohol.

Proefnotities:

Neus: Rijk aan gerst, citroen, bloemen en kruiden.

Smaak: Mondvullend zoet, gemalen suiker, gebrande citrus, gemengde kruiden, tijm, perziken en harde snoepjes.

Afdronk: Kruidig karakter met amandelen, gemaaid gras en gebrande suiker.

Loch Lomond Whiskies

De Loch Lomond-distilleerderij werd in 1964 in opdracht van de Littlemill Distilling Company gebouwd en de eerste distillatie in 1966. In 1984 sloot de distilleerderij – of viel stil, om de traditionele term te gebruiken. Gelukkig namen Alexander Bulloch en het bedrijf Glen Catrine het bedrijf over en hervatten ze de moutproductie in 1987. De productie van graanwhisky begon in 1993 en er werden twee nieuwe moutstills toegevoegd in 1999.

Toen de Grain-distilleerderij in 1994 werd geopend, was het de enige distilleerderij in Schotland die zowel Graan- als Malt-whisky produceerde. Het heeft ook een unieke opstelling van drie sets stills.

De distilleerderij heeft het vermogen en de zelfvoorziening om speciale edities Whisky te produceren, waaronder Single Grain Whisky en Deluxe Blends.

Het unieke van de pot maltstills zit in de cilindrische halzen van de spiritstills. Traditioneel zijn de halzen van maltstills open. De distilleerderijen van Loch Lomond bevatten speciale distillatiebakken in de nek, waardoor er meer contact met de verkoelende alcoholdamp is. Dit maakt het proces efficiënter. Deze stills kunnen alcohol tot 90% ABV produceren, terwijl normale stills de alcohol rond 70% ABV leveren. Met deze stijl kunnen nog steeds verschillende ‘smaaktonen’ worden vastgelegd en benadrukt door het scala aan alcoholsterktes die kunnen worden vastgelegd en afgewezen. Dit is veel moeilijker te bereiken met een conventionele pot still.

In Herberg de Vliegende Vos hebben we door een goede samenwerking met de vertegenwoordiger van Loch Lomond in Nederland de mogelijkheid om je kennis te laten maken met deze prachtige whiskies. Hieronder volgt de selectie van Loch Lomond in onze collectie. Deze zijn tevens onderdeel van onze Schotse Tastings. 5 heerlijke whiskies in combinatie met 5 kleine Schotse gerechten.

Loch Lomond Signature

Blend
Loch Lomond Signature is een luxe blended whisky, die na een lange en trage rijping, verder wordt geconditioneerd in een
100 barrel Soleravat. Het Solera systeem combineert Olorosso Sherry vaten en Amerikaanse eiken vaten die opnieuw zijn
gebrand om de intensiteit en souplesse te creëren die Loch Lomond uniek maakt.

Zeer aromatisch, “versterkte wijn”-stijl neus. 

Smaak: Een verrassend moutachtig stevig palet. Deze structuur
blijft gehandhaafd, maar met lagen van rijpe peer met
kaneel, gember en tonen van bruine suiker.In de finish
hints van zwarte bessen en citroen.

Loch Lomond RESERVE

Blend 

Dit is een premium blend op basis van mout graan whisky en gerijpt op gebrande vaten. Elk vat is geselecteerd voor zijn
karakter en rijpheid zo dat zij een uitzonderlijk goed gebalanceerde whisky kunnen blenden met een perfecte gladde afwerking gerijpt op eiken.

Neus: spectrum aan mout aroma’s en subtiel licht fruit.

Smaak: sinaasappel maar met een romige mout. Zoet
maar stevig gember karakter. In de afdronk verdwijnen
de vruchten en kruiden langzaam, met een zoetheid die
zachtjes vervaagd.

Loch Lomond single grain

Grain Whisky 

Een single grain bestaat uit een combinatie van water, gemoute gerst en een andere gemoute of ongemoute graansoort. Hier wordt meestal maïs, tarwe of rogge voor gebruikt. Net als bij single malt komt een single grain ook uit één distilleerderij. Robuuste whisky met een alcoholpercentage van 46 procent. 

Neus van vers geoogste gerstvelden, biscuitjesachtig met gebakken appels en milde citroenschil. 

Smaak: Scherp en delicaat. Ananassap en een citroenschil met een heerlijke vanille zoetheid aan het eind. Finish: Soepel met zacht fruit naast smakelijke zoetheid.

Loch Lomond original

Single malt

De ‘Loch Lomond distillery’ in Alexandria ligt precies op de grens van de Highlands en de Lowlands. De naam Loch Lomond is afkomstig van het bekende en meest bezongen meer Loch Lomond. 

Deze Loch Lomond whisky is de favoriet van kapitein Haddock uit de stripverhalen van Kuifje. Hoewel het aantal jaren rijping niet vermeld wordt heeft deze single malt een mooie uitgebalanceerde smaak van Turks fruit, pistachenoten en banaan. En een lichte afdronk met citroen. Juist door deze zoete smaak is de Loch Lomond zeer geschikt om te drinken bij een dessert.

Loch Lomond 12 jaar oud

Single Malt

Bij de Loch Lomond distillery worden uiteenlopende whisky’s vervaardigd met verschillende smaakprofielen. Rijping heeft plaatsgevonden in drie verschillende vatsoorten – een bourbon, een refill en een opnieuw gebrand vat.

Deze 12 jaar oude Loch Lomond heeft duidelijke invloeden afkomstig van de gebruikte bourbonvaten waarin hij gerijpt is. 

Neus: romige vanille, appel en kruiden. 

Smaak: bruine suiker, kruiden en verschillende
soorten fruit. 

Afdronk: middellang, vanille en eindigt
wat droog.

Loch Lomond Inchmoan Single Cask

Single Malt

Deze whisky, speciaal voor Nederland uitgebracht, is een botteling van de zwaar geturfde 12 jaar oude Inchmoan uit 2007.
De single cask release van 289 flessen komt van cask # 224, een refill ex-bourbon hogshead vastgelegd in april 2007 en
vervolgens gebotteld in juli 2019.

Neus: Boterachtig. Zonnebloemolie en zoutgehalte worden begroet door uitgehouwen rotsen en strandgrind. 

Smaak: Citroenschillen, peper, vergezeld door bittere chocolade, toffee en kustmineralen.

Afdronk: Vrij lang en met een beetje rook.

Loch Lomond 18 jaar oud

Single Malt

Heerlijke whisky die opmerkelijk zacht is van smaak. Gerijpt op speciaal uitgekozen eiken vaten wat leidt tot subtiele
karakteristieke hints van turf en rook.

Geur: groene appel en grapefruit aroma’s komen samen voordat het zoete karakter van de kamperfoelie en het gerijpte eiken erdoor komt.

Smaak: vol en afgerond. Elegante houttonen van geroosterd eiken gaan over in appel en kruisbessen.

Afdronk: lange finish met lichte tonen van turf en houtrook.